NOS NieuwsAangepast

Rechtbank: pokeren geen kansspel

De rechtbank in Amsterdam heeft drie mannen vrijgesproken van overtreding van de Wet op de Kansspelen. De drie hadden in 2007 een illegaal pokertoernooi georganiseerd. Hun advocaat Peter Plasman verdedigde zijn cliënten met het argument dat pokeren geen kansspel is, maar vooral een behendigheidsspel. De rechtbank geeft hem gelijk.

Plasman won in 2010 een soortgelijke zaak bij de rechtbank in Den Haag. Ook toen was zijn argument dat pokeren geen kansspel, maar een behendigheidsspel is. Het OM ging toen in hoger beroep, maar de advocaat-generaal trok dat op het laatste moment in, zegt Plasman. Waarom dat gebeurde, kan volgens hem niet goed worden uitgelegd.

Als het OM nu niet in beroep gaat of een hoger beroep verliest, betekent dit dat iedereen in Nederland pokertoernooien mag organiseren of eraan mee mag doen, zegt Plasman.

Spel is veranderd

Het OM beriep zich in deze zaak op een uitspraak van de Hoge Raad uit 1998. Daarin werd gezegd dat pokeren, zoals het op dat moment werd gespeeld, een kansspel was.

"Inmiddels is het pokerspel geweldig geëvolueerd", zegt Plasman. "Het heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt; heel veel meer mensen zijn het gaan spelen, studieboeken zijn erover verschenen en deskundigen erkennen dat de behendigheidsfactor zo groot is dat je niet meer van een geluksspel kan spreken."

Internet

De uitspraak heeft geen gevolgen voor het verbod op het aanbieden van poker op internet, zegt Plasman. Deze uitspraak en die van de Haagse rechtbank hebben betrekking op het spelen van live-toernooien. Spelers zitten daarbij fysiek tegenover elkaar aan de pokertafel.

Dat is van belang voor de vraag of het een behendigheidsspel is of niet, zegt Plasman. "Spelers weg kunnen bluffen, psychologisch inzicht: dat is bij internet een hele andere figuur. Het zou best kunnen zijn dat uiteindelijk verschil ontstaat tussen het digitaal en live spelen van poker."

Reactie ministerie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet reageren. Het OM gaat mogelijk in hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl