Een stukje menselijk bot dat onlangs op de Maasvlakte is gevonden, blijkt meer dan 9000 jaar oud te zijn. Daarmee is het een van de oudste Homo-sapiens vondsten in Nederland. Het stukje bot is een schedelfragment van een volwassen mens uit de middensteentijd zo heeft onderzoek van de Universiteit van Groningen bevestigd.

Met de vondst is aangetoond dat er al zeer vroeg mensen leefden in het westelijke gedeelte van Nederland. Daar waar nu zeebodem is, trokken in de steentijd waarschijnlijk kleine groepjes rond. Dat blijkt ook uit de recente vondst van twee harpoenpunten. Deze mensen leefden in jachtkampen op duinen die bescherming boden tegen het water.

Het nu gevonden stukje bot is tevoorschijn gekomen bij het opspuiten van zand voor de Tweede Maasvlakte. Voor de aanleg van het huidige Yangtzekanaal is zand gebruikt dat afkomstig is van een plek die tien kilometer uit de kust ligt.

Hyena's

Het schedelfragment is gevonden door amateur-archeoloog Walter Langendoen. Hij zag het bot liggen tijdens een ochtendwandeling met zijn honden op het opgespoten Maasvlaktestrand. Eerder had hij daar al versteende uitwerpselen van hyena's gevonden.

Volgens het Havenbedrijf Rotterdam worden er ter plekke wel vaker opmerkelijk vondsten gedaan. Maar mensen hebben vaak geen weet van wat ze precies vinden. De afgelopen jaren zijn bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte flink wat overblijfselen gevonden van mensen en dieren. Die worden vanaf komend weekend getoond in Futureland, het informatiecentrum op de Maasvlakte.

STER reclame