Volgens een rapporteur van het Amerikaanse ministerie van Defensie kampt de JSF met grote problemen. Uit een gelekt rapport dat in handen is van persbureau Reuters, blijkt dat er problemen zijn met de software, het onderhoud en de betrouwbaarheid van het vliegtuig.

Volgens het rapport van 25 pagina's is het vliegtuig door de vele computersystemen kwetsbaar voor raketinslagen en onweer. Ook zou vliegtuigbouwer Lockheed nog niet alle software hebben geleverd en zitten er fouten in de software die er al wel is.

De opsteller van het rapport, die in het verleden ook al kritisch was over de nieuwe straaljager, vreest dat door de problemen het niet zal lukken om de JSF medio volgend jaar in gebruik te nemen. Hij denkt dat er mogelijk een uitstel van 13 maanden nodig is om alle problemen op te lossen.

Hard werken

Een woordvoerder van het Pentagon zegt dat het rapport feitelijk juist is, maar dat er hard wordt gewerkt om de problemen te verhelpen. "Natuurlijk zijn er risico's verbonden aan het programma, maar die zijn bekend en te beheersen."

Het Pentagon twijfelt er niet aan dat het vliegtuig op tijd zal kunnen worden ingezet.

Duurder en later

Het JSF-programma is met bijna 400 miljard dollar aan kosten al meer dan 70 procent over zijn budget gegaan. Bovendien wordt het vliegtuig veel later opgeleverd dan bij het begin van de ontwikkeling in 2001 werd gedacht.

De regering maakte vorig jaar op Prinsjesdag bekend dat Nederland 37 JSF's wil aanschaffen. Het straalvliegtuig moet de verouderde F-16's opvolgen.

STER reclame