NOS SportAangepast

Blikvangers in Sotsji: rodelen

De Nederlandse ogen zullen vooral gericht zijn op het bobsleeën, maar op dezelfde baan in Sotsji wordt op vier onderdelen gerodeld. De mannen, vrouwen en dubbels stonden al op het programma en daar is nu de estafette bij gekomen.

Een voormalig taxichauffeur, een Italiaanse recordhouder en een rodelaar vernoemd naar een onderbroek. NOS-commentator Erik van Dijk geeft aan welke rodelaars we in de gaten moeten houden.

Felix Loch (Duitsland)

Dé favoriet op olympisch goud bij het rodelen. Hij is ook de titelverdediger, want Loch was in Vancouver de beste. Daarnaast werd hij de afgelopen twee jaar wereldkampioen en schreef hij de laatste jaren de wereldbeker op zijn naam. Loch is de zoon van de bondscoach, Norbert Loch, die zelf ook één keer meedeed aan de Spelen. In Sarajevo in 1984 werd hij dertiende. Daarna stopte hij meteen, op 21-jarige leeftijd. Zoon Felix is inmiddels 24 jaar oud en kan zijn vader opnieuw trots gaan maken met een medaille.

Albert Demtsjenko (Rusland)

De Russische hoop op een medaille bij het rodelen. De man die zijn carrière op de rit hield door naast de sport ook taxichauffeur te zijn. Demtsjenko was er al bij op de Winterspelen van 1992 in Albertville. Dit worden dus zijn zevende Spelen. In 2006 pakte hij zijn eerste en tot nu toe enige olympische medaille, een zilveren. Diezelfde plak pakte hij ook op de WK van 2012. Kortom, Demtsjenko is op 42-jarige leeftijd ook in Sotsji nog een kanshebber op eremetaal.

Armin Zöggeler (Italië)

De man die in 1994 ook al meedeed aan de Spelen en een record kan vestigen. De kannibaal kan de eerste olympische wintersporter worden die zes keer op rij op het podium staat bij de Spelen. Nu deelt hij het record van vijf keer op rij nog met een andere rodelaar, Georg Hackl en de Duitse schaatsster Claudia Pechstein. De Italiaan won in 2002 en 2006 goud en werd ook al zes keer wereldkampioen. Zöggeler is ook nu, twintig jaar na zijn debuut op de Spelen, nog een podiumkandidaat.

Bruno Banani (Tonga)

In het kader van meedoen is belangrijker dan winnen. Hij heet eigenlijk Fuahea Semi, is van oorsprong een rugbyspeler en komt uit voor Tonga. 25 jaar is hij en de eerste winterse olympiër uit het Pacifische gebied. Zeven jaar geleden werd hij ontdekt door een Duits-Amerikaans marketingbureau. Hij mocht meetrainen bij de Duitse rodelselectie en werd ingeschreven bij de internationale rodelfederatie. Semi verdween uit beeld, maar is inmiddels dus weer opgedoken, alleen heet hij nu Bruno Banani. Vernoemd naar, en gesponsord door, het gelijknamige Duitse onderbroekenmerk. Om Banani ook daadwerkelijk in Sotsji aan de start te krijgen werd er nog even een Tongaanse rodelbond opgericht.

Natalie Geisenberger (Duitsland)

Als er bij de vrouwen één topfavoriete is, dan is dat wel de Duitse Natalie Geisenberger. Zij heeft afgelopen seizoen de wereldbeker gewonnen, na vier keer op rij tweede te zijn geworden en pakte ook het goud op de afgelopen WK. In Vancouver stond Geisenberger ook al op het podium, toen was het nog brons, nu neemt ze alleen genoegen met goud. Het zou dan voor de vijfde keer op rij zijn dat het olympisch goud naar een Duitse gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl