1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Expositie van Neurenbergpapieren

Een getypte beëdigde verklaring, waarin Auschwitz-commandant Rudof Höss zegt dat "slachtoffers geëxecuteerd en uitgeroeid werden door vergassing en verbranding".

Handgeschreven notities van de Neurenberg-ondervraging in 1945, waarin diezelfde Höss zegt dat Duitsland de nederlaag over zich afgeroepen heeft: "Duitsland was lui en incompetent".

Vorig jaar doken zo'n 500 pagina's met handgeschreven en getypte verklaringen op bij een vlooienmarkt in Tel Aviv. Twintig pagina's werden vandaag openbaar gemaakt in het Joodse Centrum voor Educatie Chabad Lubavitch in Berlijn.

Processen van Neurenberg

De documenten werden bij de processen van Neurenberg, vlak na de oorlog, gebruikt door de aanklagers om onder anderen nazi-kopstukken te veroordelen. Bij het bekendste proces, tegen de topmannen van het naziregime, werden twaalf doodvonnissen uitgesproken.

Auschwitz-commandant Höss was in Neurenberg enkel opgeroepen als getuige. Hij werd later in Polen veroordeeld en geëxecuteerd. Hitlers plaatsvervanger met bijna dezelfde naam, Rudolf Hess, kreeg levenslang.

Verzameling

De dossiers werden verzameld door historicus Isaac Stone. Hij was door de Amerikaanse militaire inlichtingendienst aangewezen om documenten te verzamelen voor de aanklagers van de Neurenbergprocessen. De dossiers bestaan uit Engelse vertalingen, fotokopieën en een paar originelen, waaronder handgeschreven ondervragingsrapporten van Stone zelf.

Stone gaf bij zijn verhuizing naar Israël in 1970 een aantal documenten aan een vriend. Diens weduwe doneerde ze in 1994 aan het Amerikaanse Holocaust Museum.

Het is onduidelijk hoe het kan dat de documenten van Stone op een vlooienmarkt opdoken.

Veiling

De documenten geven geen echt nieuwe informatie, maar laten wel zien hoe het team van aanklagers het baanbrekende oorlogstribunaal in 1945 benaderde.

De documenten zijn tot 27 januari (de internationale Holocaust-herdenkingsdag) in Berlijn te bezichtigen. Op 29 januari worden ze in Israël in hun geheel geveild. Het veilinghuis verwacht dat ze tussen de 3500 en 4500 euro zullen opbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl