De Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko roept haar landgenoten op tot een volksopstand tegen president Janoekovitsj. Vanuit haar cel zegt Timosjenko dat de president bloed aan zijn handen heeft. Ze roept politie-agenten en militairen op om zich aan te sluiten bij de demonstranten.

Timosjenko reageert met haar oproep op de geweldsexplosie in Kiev. Vannacht kwamen bij demonstraties tegen Janoekovitsj twee demonstranten om het leven. Ze werden doodgeschoten.

Janoekovitsj heeft een onderzoek gelast naar de dood van de demonstranten. Ook voerde hij de hele middag spoedoverleg met de drie belangrijkste oppositieleiders, onder wie oud-bokskampioen Vitali Klitsjko. Over de uitkomst daarvan is niets bekend.

Demonstratiewet

In Kiev wordt sinds november gedemonstreerd tegen de regering. Aanvankelijk richtte de woede van de betogers zich op de pro-Russische koers van Janoekovitsj. De laatste dagen was het protest gericht tegen een nieuwe wet die demonstraties moeilijker maakt.

"De situatie is nu zodanig geëscaleerd, dat Janoekovitsj wel moest gaan praten", zegt NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp. Volgens hem is er sprake van een patstelling. "De oppositie eist dat Janoekovitsj de politiemacht terugtrekt en ook die omstreden wet intrekt", zegt hij. "Maar hij zal daar niet mee akkoord gaan. Dus het is onduidelijk wat er kan worden bereikt."

Brandjes

Duizenden demonstranten trotseren vanavond weer de kou op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. In omliggende straten worden onder meer brandjes gesticht. Daar worden ook charges uitgevoerd.

STER reclame