NOS NieuwsAangepast

Haas in oor Mandela moet weg

Sinds midden december staat er een mega-standbeeld van Nelson Mandela in Pretoria. En tróts dat kunstenaars Andre Prinsloo en Ruhan Janse van Vuuren op hun 9 meter hoge beeld waren. Zo trots, dat ze een klein haasje in het oor van de overleden Mandela maakten. Maar dat moet weg. Het is oneerbiedig vindt de overheid.

South Africa ordered sculptors to remove bronze rabbit hidden in ear of Nelson Mandela statue http://t.co/Y31NETBDYF pic.twitter.com/80RBgHNQiG BBC News (World) (@BBCWorld) January 22, 2014

De kunstenaars mochten hun handtekening niet in het beeld verwerken, dus werd 't een haasje. Volgens hen staat de haas symbool voor de strakke deadline die ze moesten halen. Ze hebben hun excuses aangeboden aan iedereen die zich gekwetst voelde door hun toevoeging.

Volgens persbureau AP is het bedrijf van de zoon van anti-apartheidstrijder Oliver Tambo ingeschakeld om de haas uit het oor te halen. Dali Tambo was furieus toen hij hoorde wat de kunstenaars hadden gedaan. "Het is alsof je president Barack Obama afbeeldt met een muis in zijn neus."

Op 16 december 2013 werd het negen meter hoge standbeeld van Mandela onthuld - AFP

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl