Russische bond kiest Ploesjtsjenko

Aangepast

De Russische schaatsbond heeft zijn keuze bepaald: de veteraan Jevgeni Ploesjtsjenko zal bij het kunstrijden in Sotsji zijn land vertegenwoordigen in het individuele toernooi. Hij krijgt de voorkeur boven het aanstormende talent Maksim Kovtoen.

De tweestrijd tussen Ploesjtsjenko (31) en Kovtoen (19) hield de gemoederen in Rusland de afgelopen dagen flink bezig. Bij de Russische kampioenschappen ging Kovtoen met de gouden medaille aan de haal. Hij hield de niet meer topfitte Ploesjtsjenko achter zich en daarmee leek het olympisch startbewijs vergeven.

Bij de Europees Kampioenschappen viel het optreden van Kovtoen echter tegen, hij werd slechts vijfde. Ploesjtsjenko ontbrak daar, maar prompt gingen er stemmen op om de winnaar van het goud in Turijn (2006) en het zilver in Salt Lake City (2002) en Vancouver (2010) ook voor eigen publiek in Sotsji het ijs op te sturen. Kovtoen zou niet bestand zijn tegen de druk.

Ploesjtsjenko moest nog wel een extra proeve van bekwaamheid afleggen, voor een commissie van specialisten, maar verder achter gesloten deuren. Aanhangers van Kovtoen zagen de bui al hangen. De status van Ploesjtsjenko is in Rusland bijna onaantastbaar, niet alleen vanwege zijn sportieve prestaties. Hij wordt ook gezien als vertegenwoordiger van het sportieve en politieke establishment.

Dinsdag liet Ploesjtsjenko al bijna triomfantelijk weten dat zijn schaatsproeve achter gesloten deuren prima was verlopen. Een dag later meldde de schaatsbond dat wat haar betreft Ploesjtsjenko in Sotsji het ijs opgaat in het individuele toernooi. Zijn kandidatuur moet nog wel worden goedgekeurd door het Russische Olympisch Comité en het ministerie van Sport, maar dat is een formaliteit.

Vijf minuten nadat de keuze voor Ploesjtjenko bekend was geworden, schreef Kovtoen op Twitter: "Ik geef geen interviews, geef geen enkel commentaar, tot aan het einde van de Spelen, iedereen dank voor uw begrip."

STER Reclame