NOS NieuwsAangepast

"Betaling kosten Demmink stoppen"

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat minister Opstelten moet stoppen met het betalen van de advocaatkosten van ex-topambtenaar Demmink. Het Hof in Arnhem bepaalde vandaag in een klachtprocedure dat Demmink moet worden vervolgd voor verkrachting.

Tot nu toe heeft het ministerie veel van de juridische kosten van Demmink betaald. Over seksueel misbruik door de vroegere secretaris-generaal van Veiligheid en Justitie doen al tijden geruchten de ronde, maar bewijzen waren er niet.

Eerder schreef Opstelten aan de Kamer dat de overheid gehouden is zijn werknemers te beschermen tegen onrechtmatige uitingen die verband houden met de uitoefening van hun functie.

Privékwestie.

Vandaag zei Opstelten dat hij er nog over nadenkt of het ministerie doorgaat met het betalen van de kosten. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, SP, PVV, CDA en SGP wil dat hij ermee ophoudt.

Een deel vindt dat de kosten nooit hadden moeten worden vergoed, omdat het om een privékwestie zou gaan. Ook gaan er stemmen op de ex-topambtenaar eerdere vergoedingen te laten terugbetalen als hij door de rechter wordt veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl