NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Al jaren beschuldigingen Demmink

Al sinds de jaren 90 wordt Joris Demmink achtervolgd door beschuldigingen over seksueel misbruik van minderjarigen. Lang bleef het bij oncontroleerbare en anonieme verhalen, maar de laatste jaren werden de beschuldigingen concreter.

Vandaag besloot het gerechtshof in Arnhem tot vervolging. De uitspraak is opmerkelijk, omdat het OM geen reden zag voor strafrechtelijk onderzoek.

Demmink (66) was tot vorig jaar de hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Opeenvolgende ministers zagen geen reden stappen tegen Demmink te zetten.

Dienstreis

Het hof kwam tot de beslissing van vandaag in een zaak die was aangespannen door twee Turkse mannen. Zij zeggen dat ze op 12- en 14-jarige leeftijd door Demmink zijn misbruikt.

Het misbruik zou in de jaren negentig zijn gebeurd tijdens een dienstreis in Turkije. Demmink zegt dat hij sinds 1986 niet in Turkije is geweest.

De mannen zeggen dat ze door de voormalige ambtenaar zijn geïntimideerd, nadat ze in 2008 en 2010 aangifte hadden gedaan.

Weinig waarde

Demmink staat nog meer te wachten. Binnenkort worden getuigen onder ede gehoord over mogelijk andere gevallen van seksueel misbruik. Onder de getuigen zijn twee voormalige gevangenisdirecteuren en een man die in de jaren 80 als minderjarige prostitué in Amsterdam werkte.

Vorig jaar zei de advocaat van Demmink, Harro Knijff, tegen de Volkskrant dat hij weinig waarde hecht aan de beschuldigingen. "Het zijn aantijgingen in de categorie 'kwaadaardige borrelpraat'. In integriteitsonderzoeken zijn die steeds zonder enige feitelijke grondslag gebleken."

STER reclame