NOS NieuwsAangepast

"Aanpak jeugdwerkloosheid fout"

Het kabinet pakt de jeugdwerkloosheid verkeerd aan. De verantwoordelijkheid is afgeschoven op de gemeenten en landelijk gebeurt er te weinig, vindt Hans de Boer, oud-voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.

Hij zegt dat het onderwerp geen prioriteit heeft bij minister Asscher van Sociale Zaken.

De Boer vindt de aanpak te versnipperd en te veel gedecentraliseerd. "Mensen in Den Haag willen de vingers niet branden aan lastige onderwerpen en daarom leggen ze het weg bij een gemeente of een branche", zei De Boer vanochtend in het radio 1-programma De Ochtend. "Waarschijnlijk zal ministers Asscher zeggen dat de aanpak nu juist dichter bij de mensen is, maar dat is een broodje aap."

Ambassadeur

De Boer vindt ook de rol van ambassadeur Mirjam Sterk niet genoeg bijdragen aan het verminderen van de jeugdwerkloosheid. "Zij doet niet meer dan het onderwerp onder de aandacht brengen maar heeft geen echte uitvoeringsverantwoordelijkheid."

Beter zou zijn om opnieuw een taskforce in te stellen die de jeugdwerkloosheid landelijk aanpakt, vindt De Boer. Hij leidde die organisatie van 2003 tot 2007.

Minister Asscher laat weten dat hij zich niet herkent in het beeld dat De Boer schetst. Hij denkt juist dat een regionale aanpak effectiever is dan een landelijke aanpak. Ook zegt Asscher dat de jeugdwerkloosheid juist wel prioriteit heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl