NOS NieuwsAangepast

Arbeiders A2 krijgen geld terug

Het bedrijf Avenue2, dat de A2-tunnel in Maastricht laat bouwen, betaalt een deel van het ingehouden loon aan buitenlandse werknemers terug. Dat geld werd ingehouden voor de huur.

Vorig jaar oktober werd duidelijk dat de wegwerkers werden uitgebuit. Zo woonden de arbeiders in slooppanden die met kringloopmeubels waren ingericht.

Een stuurgroep had Avenue2 eerder geadviseerd om het volledige ingehouden bedrag terug te betalen. Een werknemer die vanaf het begin bij de bouw van de tunnel betrokken was, zou 18.000 euro terugkrijgen. Avenue2 volgt het advies van de commissie niet op.

Niet 'elke cent'

Avenue2 zegt dat het bedrijf niet verplicht is om de huisvestingskosten terug te betalen, omdat onder meer de rechter dat heeft bepaald. Volgens het bedrijf had het ook ervoor kunnen kiezen om helemaal niets terug te betalen.

Eerder meldden verschillende media dat de voornamelijk Portugese en Poolse werknemers elke cent terug krijgen. Directeur Bauke Lobbezoo van Avenue2 ontkent tegenover L1 dat dat ooit beloofd is.

FNV Bouw is teleurgesteld in het besluit van Avenue2 om niet het hele bedrag van het ingehouden loon terug te betalen. Volgens bestuurster Ellen Hoeijenbos moeten de werknemers ook de reiskosten terugbetaald krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl