De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten een aantal economische sancties tegen Iran op.

De maatregel, die voorlopig zes maanden geldt, is een reactie op het besluit van Iran om de nucleaire activiteiten terug te schroeven. Naar verwachting gaat de verlichting van de sancties later vandaag in.

Olie

Zo mogen Europese verzekeraars vanaf nu Iraanse olietransporten verzekeren, en reders mogen tankers leveren voor het vervoer van Iraanse ruwe olie.

EU-lidstaten kunnen bovendien weer Iraanse petrochemische producten importeren. Vooral de petrochemische industrie in de havens van Rotterdam en Antwerpen is daar naar verwachting zeer bij gebaat. Ook wordt de handel in edelmetalen zoals goud vrijgegegeven.

Bevroren tegoeden

De Verenigde Staten hebben onder meer besloten om Iraanse tegoeden ter waarde van 4,2 miljard dollar vrij te geven. Het gaat om inkomsten uit de export van Iraanse olie die jaren geleden werden bevroren. Iran heeft het geld hard nodig om investeringen te doen

Europese bedrijven mogen vanaf nu maximaal een bedrag van 400.000 euro overmaken naar Iran voor zakelijke transacties. Dat betekent een stevige impuls voor het handelsverkeer, want tot dusver mochten ondernemers maximaal 40.000 dollar naar een Iraanse rekening overmaken.

Naar verwachting

Iran heeft precies gekregen wat het verwachtte, zegt correspondent Thomas Erdbrink vanuit Teheran. In november sloot het land met zes wereldmachten een akkoord over de beperking van het Iraanse nucleaire programma. In ruil daarvoor zouden de internationale sancties wordt verlicht.

Inspecteurs van het Internationale Atoomenergie Agenschap (IAEA) zijn momenteel in de nucleaire fabrieken in Iran waar voorbereidingen worden getroffen om de verrijking van uranium te beperken.

STER reclame