Doden door overstromingen Jakarta

time icon Aangepast

Overstromingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben aan zeker tien mensen het leven gekost. De meesten kwamen om door elektrocutie. Zo'n 30.000 mensen zijn geƫvacueerd en aan nog eens 30.000 mensen is gevraagd om ook hun huizen te verlaten. Dertig wijken in Jakarta zijn getroffen.

Het hoge water in Jakarta wordt veroorzaakt door overvloedige moessonregens waardoor de rivieren in de miljoenenstad buiten hun zijn getreden. Het waterpeil steeg tot drie meter boven normaal.

Vrijwel elk jaar loopt Jakarta onder water door hevige regenval. Vorig jaar nog werd het zakendistrict tijdelijk afgesloten. Er was toen voor ruim 400 miljoen euro schade. Dit jaar wordt de schade tot nu toe op zo'n 60 miljoen euro geschat.

Nederlandse hulp

De stad werkt inmiddels aan verbetering van de infrastructuur om de jaarlijkse overstromingen binnen de perken te houden. Daarbij krijgt Jakarta hulp van Nederlandse experts. In november werd de samenwerking nog verder uitgebreid, tijdens de Nederlandse handelsmissie aan Indonesiƫ onder leiding van premier Rutte.

Ook andere regio's en eilanden op de Indonesische archipel hebben last van het water. Op Sulawesi vielen twintig doden door overstromingen en aardverschuivingen. Ongeveer 80.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten.

STER Reclame