Door onze redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

In het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen heeft vandaag een 58-jarige patiënt een nieuwe knie gekregen in dagbehandeling. Dat is een Europese primeur.

In de Verenigde Staten wordt de operatie al langer op deze manier uitgevoerd. Niet iedereen is geschikt voor deze methode. Zo moet een patiënt goed gezond zijn.

Ook moeten thuiszorg en mantelzorg goed zijn geregeld. Daarvan is meer nodig dan na een knievervanging waarbij de patiënt een aantal dagen in het ziekenhuis blijft. De kosten van de extra zorg aan huis zijn veel lager dan die van het ziekenhuisverblijf.

Ligdagen

Orthopedisch chirurg Nanne Kort van het Orbis MC heeft de afgelopen maanden acht keer een halve knie vervangen in dagbehandeling. Vandaag doet hij die operatie voor de negende keer en dus zijn eerste hele knievervanging in dagbehandeling.

"In de Verenigde Staten", zegt Kort, "is die eendagsbehandeling vaak geld gedreven. Mensen die niet goed verzekerd zijn of die naar privéziekenhuizen gaan hoeven dan minder kosten te maken aan ligdagen. Mij gaat het om goede en veilige zorg."

Aangepakt

Twintig jaar geleden lag een patiënt die een nieuwe knie kreeg een week of twee in het ziekenhuis. Een jaar of tien geleden voerden ziekenhuizen zogeheten 'joint care' programma's in voor patiënten die een nieuwe knie of heup kregen. Elke maandag werd er een flink aantal knie- en heupvervangingen gedaan.

Die patiënten trokken na hun operatie met elkaar op en oefenden samen. Daardoor ging 80 procent van de patiënten na een operatie nog dezelfde week naar huis. In ziekenhuizen waar de de knie- en heupvervangingen niet op deze manier werden aangepakt lag dat percentage op 20.

Bovenwoning

De laatste jaren is de ligduur na een knievervanging verder teruggebracht tot twee of drie dagen. Als er tenminste geen complicaties optreden of de patiënt door andere kwalen langer in het ziekenhuis moet blijven.

Volgens Kort is het voor patiënten een groot voordeel om zo snel mogelijk terug te keren naar huis en van daaruit te revalideren. Dat moet natuurlijk wel kunnen. Voor patiënten die alleen zijn of op een bovenwoning wonen is een knievervanging in dagbehandelingen waarschijnlijk geen optie.

In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 22.000 mensen een nieuwe knie en nog eens 2.000 een halve nieuwe knie. Tweederde is vrouw.

STER reclame