1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Van der Graaf op proefverlof

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, is op proefverlof geweest. Wanneer dat was, hoe lang het duurde en waar Van der Graaf heeft gezeten, is niet bekendgemaakt.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Teeven dat hij "gelet op de aard der zaak" verder geen mededelingen kan doen.

De staatssecretaris gaf met het verlof gevolg aan een uitspraak van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Die bepaalde eind vorig jaar dat Van der Graaf (44) recht heeft op proefverlof.

Etmaal

Teeven schrijft dat Van der Graaf vanaf nu elke maand een etmaal lang de gevangenis mag verlaten. Hij werd na de moord op de politicus veroordeeld tot 18 jaar cel. In mei komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating, omdat tweederde van zijn straf er dan op zit.

Eerst voelde Teeven er niets voor om Van der Graaf op proefverlof te laten gaan. Hij vreesde maatschappelijke onrust en zei dat hij de veiligheid van Van der Graaf niet kon garanderen.

Verzoeken om de gevangenis te mogen verlaten werden afgewezen. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde hem daarin.

Terugkeer

De RSJ vond echter dat Van der Graaf in staat moet worden gesteld om zich voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving.

PVV

In een reactie zegt PVV-Kamerlid Helder dat zij het jammer vindt dat er al proefverlof is geweest. "Het enige dat het proefverlof nog had kunnen tegenhouden, was de veiligheid", aldus Helder. "Blijkbaar heeft de staatssecretaris geoordeeld dat het veilig genoeg was. Ik denk dat dat ook de reden was om het proefverlof eerder te laten plaatsvinden dan in het laatste weekend vóór 1 februari."

Helder richt zich nu op het debat dat de PVV heeft aangevraagd. De partij wil uitstel, en liefst afstel van de voorwaardelijke invrijheidstelling. "Wat de PVV betreft moet de moordenaar van Pim Fortuyn de opgelegde gevangenisstraf volledig uitzitten", zegt Helder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl