Demonstratie voor homorechten in China Foto:ANP

Elektriciteitsdraden vastgeplakt aan je penis terwijl je naar homoporno kijkt. En ieder keer als je 'reageert' op de film, krijg je een flinke elektrische schok toegediend. Zo extreem kan seksualiteitstherapie in China zijn. Uit onderzoek van het AFP blijkt dat er nog veel klinieken in China behandelingen aanbieden die homo's heteroseksueel zouden moeten maken.

Zhang (25) hoopte dat hij door de behandeling niet meer op mannen zou vallen. "Ik wilde mijn familie niet in de problemen brengen, of ze teleurstellen. Ik hoopte dat ik weer een normaal mens zou kunnen worden." Hij zocht zelf contact met een kliniek en betaalde voor de behandeling.

Sessies van dertig minuten

Om de zoveel dagen werd Zhang 'behandeld'. Steeds in sessies van ongeveer dertig minuten. "Elke keer als ik reageerde, kreeg ik een pijnlijke schok." Zhang kon het niet aan om als homoseksuele man door te gaan.

De seksualiteitsbehandelingen in China zijn big business. Sinds 2001 is homoseksualiteit in China officieel een psychische stoornis. Volgens veel klinieken is homoseksualiteit te behandelen. Kinderen hebben vaak te maken met de hoge verwachtingen van hun ouders, die willen dat ze trouwen en kinderen krijgen. De behandelingen zijn daarom nog steeds erg in trek.

Homotherapie niet alleen in China

Naast de schoktherapie gebruiken de klinieken ook hypnose en drugs bij hun behandelingen. De Haiming Psychological Consulting Centre in Beijing maakt op zijn website reclame voor schoktherapie: "Na iedere schok worden je gedachten onderbroken. Zo kom je van je fantasieën af."

Niet alleen in China worden mensen behandeld voor homoseksualiteit. Ook in landen als Singapore, de Verenigde Staten en Engeland zijn er homo's in therapie. Sinds vorig jaar zijn de praktijken in Californië verboden. Andere staten in de VS willen dat voorbeeld volgen.

Ook Chinese homobelangen-organisaties pleiten voor een verbod. Met borden met daarop de tekst 'homoseksualiteit is geen ziekte' protesteren ze voor de klinieken.

Demonstranten protesteren voor een kliniek Foto's:ANP

Volgens het Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender (LGBT)-centrum in Beijing zorgen de behandelingen voor zware fysieke en mentale schade, en zijn ze bovendien nutteloos.

Door: Maarten

STER reclame