Recordaantal dolfijnen gevangen

time icon Aangepast

Japanse vissers hebben een recordaantal van 250 dolfijnen gevangen in de baai van de plaats Taiji. ''Hele dolfijnenfamilies zijn die baai ingedreven. Dit is heel triest'', zegt directeur Geert Vons van walvisbeschermingsorganisatie Sea Shepherd Nederland. Eerder ging het volgens hem altijd om tientallen.

''Dit betekent dat Japanse vissers heel resoluut zijn. Ze willen dolfijnen blijven vangen en afslachten'', meent Vons. Een klein deel van de dieren wordt verkocht aan dolfinaria. De rest wordt afgeslacht met scherpe messen en pikhouwelen. Het vlees wordt verkocht. Soms vangen de vissers ook bedreigde dolfijnsoorten.

Een team van Sea Shepherd houdt de jachtpraktijken in de gaten. Teamleden maken foto's en filmpjes om de wereld te laten zien wat er gebeurt.

Onnodig

Volgens Vons is de jacht onnodig omdat er weinig vraag naar dolfijnvlees is. Ook zou het vlees ongezond zijn door hoge concentraties kwik. Verder pleit Sea Shepherd voor het afschaffen van dolfinaria.

Jaarlijks doden Japanse vissers duizenden dolfijnen. De jacht staat sinds 2009 meer in de belangstelling. Toen verscheen de documentaire The Cove over de dolfijnenjacht in Taiji.

STER Reclame