Stropers hebben in Zuid-Afrika vorig jaar meer dan 1000 neushoorns gedood, heeft het departement van Milieu in Pretoria bekendgemaakt. Dat is ruim de helft meer dan in 2012; toen werden 668 dieren afgemaakt.

Vanuit China en Vietnam groeit de vraag naar de hoorn van de neushoorn. Het is een belangrijk ingrediënt in traditionele oosterse geneesmiddelen.

Kostbaar

De hoorn van de neushoorn is meer waard dan goud, platinum of cocaïne. De straatwaarde van een kilo hoorn is ongeveer 48.000 euro.

Veel stropers komen uit Mozambique, waar ze door misdaadbendes worden geronseld om op jacht te gaan in het Kruger Nationale Park, aan de andere kant van de grens.

Alleen al in dat park werden vorig jaar ruim 600 neushoorns gedood en van hun hoorn ontdaan.

Drones

De leiding van het Kruger Park zet inmiddels drones in om de stropers op te sporen. De opzichters worden als militairen gedrild en uitgerust, en helikopters staan paraat om de stropers te overrompelen.

Toch zijn er in de eerste twee weken van dit jaar alweer 37 neushoorns gedood in Zuid-Afrika. In totaal leven er nog zo'n 20.000 neushoorns in het land, dat is vrijwel de gehele populatie van neushoorns wereldwijd.

STER reclame