NOS NieuwsAangepast

Bibliotheken moeten samenwerken

Openbare bibliotheken moeten meer samenwerken en meer ondernemen voor buurtbewoners. Het moeten ontmoetingsplekken worden waar debatten en cursussen worden georganiseerd. Dat staat in het voorstel voor een nieuwe bibliotheekwet van minister Bussemaker.

De minister wil bibliotheken ook beschermen. Gemeenten die hun bibliotheek willen sluiten, moeten daarover overleggen met buurgemeenten zodat er geen grote gaten in het netwerk van bibliotheken ontstaan.

Bibliotheken mogen niet langer ieder hun eigen digitale bibliotheek opbouwen: er komt een gezamelijke, landelijke digitale bibliotheek en een landelijke bibliotheekpas.

Gehalveerd

Openbare bibliotheken hebben het moeilijk. Steeds minder mensen zijn lid en het aantal uitleningen is tussen 2000 en 2012 bijna gehalveerd.

Er zijn nu 800 openbare bibliotheken, drie jaar geleden waren dat er nog 1000. Vooral op het platteland verdwijnen ze in rap tempo. Er zijn al een paar gemeenten die geen openbare bibliotheek meer hebben.

E-books

De vereniging van Openbare Bibliotheken is blij met de nieuwe wet, maar vreest dat de komende jaren toch nog veel bibliotheken verdwijnen door het toenemende gebruik van e-books.

De VOB vindt verder dat de verplichting dat naburige gemeenten met elkaar afspraken moeten maken als ze een vestiging willen sluiten, niet ver genoeg gaat. "Er is geen controle op dat overleg, er zijn geen sancties als buurgemeenten de bibliotheken sluiten".

De Koninklijke Bibliotheek (KB) gaat een coördinerende rol spelen bij de samenwerking tussen bibliotheken. De Nederlandse openbare bibliotheken beheren gezamenlijk een collectie van 30 miljoen items die jaarlijks via 100 miljoen uitleningen onder 4 miljoen leden circuleert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl