NOS NieuwsAangepast

Gaswinning "gericht verminderd"

Het kabinet wil de gaswinning in Groningen de komende drie jaar gericht verminderen. Ook trekt het de komende vijf jaar 1,2 miljard euro uit voor het gebied.

Volgens minister Kamp gaat de productie in het meest risicovolle gebied, rond Loppersum, met 80 procent omlaag.

Koudste dagen

De totale productie in Groningen voor dit en volgend jaar wordt beperkt tot 42,5 miljard kubieke meter per jaar, dat is gelijk aan het in 2010 afgesproken gemiddelde over tien jaar. Voor 2016 geldt een beperking tot 40 miljard. In 2013 werd bijna 54 miljard kubieke meter geproduceerd, dat was fors meer dan het afgesproken gemiddelde.

Voor de periode na 2016 zijn er volgens het kabinet nog te veel onzekerheden over de risico's en daarom worden daarover pas later besluiten genomen.

Volgens Kamp volgt het kabinet met de maatregelen de strekking van het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. In Loppersum zei de minister in een toelichting op de maatregelen dat het kabinet de gaswinning in die plaats niet helemaal stopt om ervoor te zorgen dat er ook op de koudste dagen voldoende gas is.

Schade

De 1,2 miljard die de komende vijf jaar naar het gebied gaat, wordt besteed aan het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur en om de leefbaarheid van het gebied te verbeteren.

Er is ook voorzien in maatregelen om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Voor herstel van schade en preventie wordt 850 miljoen euro gegarandeerd. Als mensen hun huis verkopen met verlies, wordt dat in bepaalde gevallen gecompenseerd.

Volgens Kamp is in het derde kwartaal van 2013 vastgesteld dat huizen in het gebied duidelijk minder waard zijn geworden. De NAM gaat voor eind volgend jaar 15.000 huizen inspecteren en de kwetsbaarste versterken.

Voorjaar

Ook komt er een fonds voor speciale situaties en worden dijken versterkt. Er wordt bovendien geïnvesteerd in de regionale economie, maakte Kamp bekend.

Het kabinet praat er pas in het voorjaar over hoe deze maatregel precies moet worden betaald. Dan wordt ook overlegd met D66, ChristenUnie en SGP, de partijen waarmee het kabinet in oktober een akkoord sloot over de begroting.

'Nederlands probleem'

Kamp zei in zijn toelichting in Loppersum dat de aardbevingen in Groningen een probleem zijn voor alle Nederlanders, omdat heel Nederland van het Groningse gas profiteert.

Kamp kon bij de presentatie soms moeilijk boven het geluid van actievoerders uitkomen. Hij onderbrak zijn persconferentie even toen actievoerders de zaal dreigden binnen te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl