NOS NieuwsAangepast

Friesland wil ook compensatie

Aardbevingen zijn er niet, maar in Friesland is wel sprake van bodemdaling door gaswinning. Die verstoort de waterhuishouding, waardoor investeringen nodig zijn om overtollig water weg te pompen. Ook leidt de bodemdaling tot schade aan gebouwen. Dat zegt de Friese gedeputeerde Sietske Poepjes.

Poepjes wil voor Friesland compensatie, net als buurprovincie Groningen. Ze wil een vergoeding voor de schade, compensatie voor de gaswinning en voorkomen dat de gasproductie van Friese velden wordt opgeschroefd.

Bodemschatten

Volgens Poepjes bestaat het risico dat straks extra gaswinning nodig is omdat Groningen minder levert. "We willen zeker niet dat er meer schade ontstaat doordat ergens anders de kraan wordt dichtgedraaid", aldus de gedeputeerde.

Poepjes zal het ministerie een brief sturen met een verzoek om schadevergoeding waar dat nodig is. Daarnaast wil het provinciebestuur zich sterk maken voor het zogenoemde vindplaatsvoordeel. Daarbij krijgen regio's met bodemschatten waarvan het Rijk profiteert, een genoegdoening. Volgens Poepjes was oud-minister Verhagen een voorstander van deze regeling.

Relatief klein

"Het probleem Groningen is van een andere, grotere aard, maar we willen zeker niet dat het overslaat naar Friesland. Wij willen ons geluid ook laten horen", zegt Poepjes.

De productie van gas in Friesland is 4 procent van de totale Nederlandse gaswinning. Vooral in Oost-Friesland zijn gasvelden, bij Warfstermolen en Anjum. Ook is er een gasveld in Tietjerksteradeel. Deze velden zijn relatief klein. Daarnaast wordt gas gewonnen op de Wadden. Kleinere gasvelden geven minder risico op aardbevingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl