NOS NieuwsAangepast

"Minder gaswinning niet heel erg"

Gezien het protest van Groningers zou je het niet zeggen, maar volgens econoom Tim Legierse van de Rabobank is hun provincie een van de sterkere economische regio's in Europa. Vandaag besluit het kabinet waarschijnlijk tot een vermindering van de aardgaswinning.

Wat is de betekenis van het aardgas voor de regio?

De inkomsten vloeien de provincie uit en gaan naar de staatskas. Er zit wel werkgelegenheid aan vast, maar die is beperkt. Daarvan merkt de regio dus niet zoveel.

De Groningers zelf worden er dus niet zo veel wijzer van?

De provincie staat hoog in de Europese statistieken van sterke economische regio's. Maar als je kijkt naar het gemiddelde huishoudinkomen, staat Groningen nationaal gezien aan de onderkant.

Wat zijn de economische gevolgen als de productie wordt verminderd?

De aardgasproductie is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie, maar ook weer niet zó belangrijk dat het erg zou zijn als er minder gas wordt gewonnen. Als econoom maak ik me daar geen zorgen over.

Het gevolg is vooral dat er minder in de staatskas komt. Er wordt een bedrag genoemd van 840 miljoen euro, maar dat is te overzien. Je kunt het vergelijken met gebruikelijke jaarlijkse schommelingen in de productie. In koude jaren wordt er meer gewonnen dan in warme jaren.

Is het een goed idee om minder gas naar boven te halen?

Financieel gezien hangt dat af van de ontwikkeling van de gasprijs. Als die gaat dalen, verdienen we uiteindelijk minder. Maar als de het aardgas duurder wordt, zullen we er meer aan overhouden.

Was het niet beter geweest om de aardgasinkomsten te sparen in plaats van in de staatskas te storten?

Dan zouden ook toekomstige generaties ervan hebben geprofiteerd. Economen vinden dat een goed idee, maar de politiek heeft daar niet voor gekozen.

In welke mate de aardgasbaten dan ten goede hadden moeten komen aan de regio, is niet aan ons om te beoordelen, maar is een politieke vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl