NOS NieuwsAangepast

Kamer wil stemcomputer terug

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor herinvoering van de stemcomputer. Na de VVD staat nu ook de PvdA positief tegenover de aanbevelingen van de commissie-Van Beek. Die stelde vorige maand voor kiezers door middel van computers te laten stemmen en hen het stembiljet zelf te laten uitprinten. Na de stemming worden alle stembiljetten met scanapparatuur elektronisch geteld.

PvdA-Kamerlid Oosenbrug zegt in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat aan het huidige stemsysteem nadelen zitten, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap.

Gebruikersvriendelijker

Volgens haar is het systeem dat Van Beek voorstelt gebruikersvriendelijker en ook beter voor "het democratisch proces". Ze denkt dat er minder fouten zullen worden gemaakt bij het tellen.

Het PvdA-Kamerlid vindt het ook beter dan de eerdere stemcomputers. Die werden in 2007 afgeschaft vanwege problemen met de veiligheid.

Vragen

Oosenbrug heeft nog wel wat vragen over de precieze uitwerking van de voorstellen van Van Beek. Zo wil ze bijvoorbeeld weten waar de computers worden bewaard en ze wil ook opheldering over de kosten. Het kabinet moet nog met een officiële reactie komen op Van Beek, maar minister Plasterk liet zich er bij de presentatie al voorzichtig positief over uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl