Vorig jaar hebben opnieuw meer mensen hun huis gedwongen met verlies moeten verkopen. Meer dan 4500 mensen deden een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie, 27 procent meer dan in 2012.

Omdat de huizenprijzen blijven dalen is ook de schade voor de NHG fors toegenomen. Vorig jaar bedroeg die restschuld meer dan 150 miljoen euro.

Goedkoper

Een hypotheek afsluiten met NHG is goedkoper omdat de banken bij verlies de schade vergoed krijgen.

Sinds 1 juli 2013 kunnen kopers alleen voor woningen onder de 290.000 euro een NHG-garantie krijgen. De NHG staat borg voor de eventuele restschuld bij gedwongen verkoop. Vorig jaar was die gemiddeld 38.877 euro.

Soepeler regels

In de meeste gevallen is een scheiding de oorzaak van de gedwongen verkoop. Vaak kon de hypotheek niet worden overgenomen door een van de eigenaren omdat het salaris te laag is. De woning moest dan worden verkocht, in veel gevallen met verlies. De NHG heeft de regels wel versoepeld voor klanten die na een scheiding de hypotheek alleen moeten opbrengen. Meer mensen kunnen nu in hun huis blijven en ontlopen zo een gedwongen verkoop.

Volgens makelaars leeft de huizenmarkt weer een beetje op. Toch houdt WEW, de organisatie die de NHG uitvoert, ook in 2014 rekening met grote verliezen.

STER reclame