Spiegel schrijft ontvoerders brief

time icon Aangepast

De journalist Judith Spiegel, die met haar man Boudewijn Berendsen een half jaar lang werd vastgehouden in Jemen, heeft een open brief gestuurd aan haar ontvoerders. De brief is te lezen in NRC Handelsblad. Spiegel werkt onder meer voor die krant en voor de NOS.

In de brief noemt ze de Jemenitische ontvoerders criminelen. Niet alleen voor wat ze haar en haar man hebben aangedaan, maar ook wat ze hun eigen land aandoen.

"Een handjevol van jullie soort verpest het voor de rest", schrijft ze in de brief, die in het Engels is geschreven. "Bedrijfsleven, toeristen, talenstudenten, ze blijven allemaal weg".

Grapje

Ze schrijft verder dat je mensen niet zomaar van de straat kunt plukken in de hoop even snel geld te verdienen. "Mensen zijn geen handelswaar. Ga werken voor je geld. Eerlijk werk."

De ontvoerders hebben gezegd dat Spiegel en haar man maar bij de regering van Jemen hun beklag moeten doen over de ontvoering, of bij de Nederlandse regering. "Het is hun schuld dat jullie ontvoerd zijn," zeiden de ontvoerders. Spiegels reactie: "Dat was een grapje, toch? Alleen de ontvoerders zijn schuldig. Punt."

Spiegel en Berendsen werden op 10 december vrijgelaten.

STER Reclame