NOS NieuwsAangepast

Hoe stop je webcam, microfoon?

Door NOS-internetexpert Rachid Finge

Het advies van Justitie om de camera van je computer af te plakken en je microfoon uit te schakelen, is opvallend. Het waren toch altijd de redelijk paranoïde mensen die hun webcam afdekten? De officier van justitie Cybercrime ziet blijkbaar aanleiding om iedereen te adviseren hetzelfde te doen - als je tenminste niet bekeken wilt worden.

Iedereen moet voor zichzelf bepalen of het nodig is om de camera af te dekken en de microfoon uit te schakelen. Wie zijn computer snel voorziet van de laatste software-updates en geen (vreemde) bestanden accepteert van anderen, loopt al veel minder risico.

Mocht je de boel toch willen afdekken: hieronder leg ik uit hoe.

De camera

Een cursus plak-een-sticker-op-je-camera lijkt me overbodig, maar als ik één tip mag geven: gebruik een pleister. Het middelste deel van een pleister plakt niet, dus zo voorkom je dat er lijm op de lens van je camera terechtkomt.

Vind je een sticker op je laptop niet mooi? Je kunt voor een paar euro ook een soort schuifje aanschaffen en die op je computer plakken. Zo kun je de lens op elk gewenst moment openen en sluiten, zoals met oudere webcams vroeger ook kon.

Natuurlijk kun je ook het speciale NOS op 3 Hidecam Opzetrondje downloaden, uitknippen en in elkaar vouwen. Succes gegarandeerd!

Het lampje

Sommige camera's zijn voorzien van een lampje, dat aangeeft of het apparaat in gebruik is. Denk eraan dat onderzoekers methoden hebben gevonden die het in sommige gevallen mogelijk maakt om het lampje uit te schakelen. Ook kan de webcam gebruikt worden om slechts een foto te maken. Het lampje is dan maar heel even aan; wellicht kort genoeg om het niet door te hebben.

De microfoon

Het blokkeren van je microfoon is problematischer. Je kunt dat alleen doen in het besturingssysteem van je computer, simpelweg door het geluid helemaal dicht te draaien. Op sommige computers kun je de microfoon via het besturingssysteem ook echt uitzetten. Het probleem is dat een hacker deze acties ook weer ongedaan kan maken.

In Windows

Gebruikers van Windows 8 moeten eerst naar het bureaublad. Klik vanaf daar met de rechtermuisknop op het speakerpictogram, rechtsonder bij de klok. Kies in het menu dat nu verschijnt op 'Opnameapparaten'. Er verschijnt nu een lijst met één of meerdere microfoons. Klik met de rechtermuisknop op elke microfoon en kies in het menu dat nu verschijnt op 'Uitschakelen'.

Ongedaan maken? In hetzelfde venster als zojuist: klik met de rechtermuisknop in het witte deel van het venster en zorg ervoor dat de optie 'Uitgeschakelde apparaten weergeven' is ingeschakeld. Klik daarna met de rechtermuisknop op de uitgeschakelde microfoon en kies in het menu dat nu verschijnt op 'Inschakelen'.

Op de Mac

Klik linksboven op het Apple-logo en kies in het menu dat nu verschijnt op 'Systeemvoorkeuren'. Kies in het zojuist verschenen venster voor 'Geluid'. Klik op de knop 'Invoer'. Verplaats nu het schuifje bij 'Invoervolume' helemaal naar links.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl