Een filmpje van de nieuwjaarsreceptie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima wordt door verschillende royaltyverslaggevers slecht ontvangen.

De RVD maakte zelf opnamen op de receptie in het Paleis op de Dam in Amsterdam en zette het filmpje op YouTube. Vooraf had de RVD journalisten laten weten dat ze niet welkom waren op de receptie.

"RVD-TV"

Hans Jacobs van de persdienst ANP noemt de actie van de RVD op Twitter "koninklijke censuur". "Ik vraag al jaren om verslag te doen van een ontvangst. Kansloos bij Beatrix", schrijft hij. "Advies: wacht op troonswisseling. Wat blijkt? Ze doen het liever zelf."

Ook RTL-koningshuisverslaggever Antoin Peeters is er niet blij mee dat "RVD-TV" weer terug is. "Slechte ontwikkeling als de rijksoverheid journalisten niet toelaat bij een evenement en vervolgens zelf 'journalistiek' verslag gaat doen", twittert hij.

Zijn collega, politiek journalist Jos Heymans, spreekt van een "Noord-Koreaanse nieuwsvoorziening". Hij zegt het filmpje niet te zullen gebruiken.

Pool

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws vindt het jammer dat de RVD geen omroepen heeft toegelaten. "In principe moeten wij onze eigen beelden kunnen maken."

"Ik begrijp dat de RVD op zo'n bijeenkomst niet tien cameraploegen wil hebben, maar we hadden samen met de andere omroepen een pool op kunnen zetten, zoals vaker gebeurt bij dit soort gelegenheden. Dan draait één cameraman voor alle omroepen."

Transparantie

Volgens de RVD bieden deze video's "juist transparantie en de mogelijkheid om iets meer te zien van Koninklijk Huis-bijeenkomsten met een besloten karakter, zoals deze Nieuwjaarsontvangsten. Het besloten karakter van de ontvangst maakt dat het breed toelaten van (camera)journalisten niet mogelijk is".

De RVD zegt verder dat de organisatie geen enkel voornemen heeft om de circa 250 publieke evenementen per jaar van leden van het Koninklijk Huis in de toekomst op deze wijze te registreren. "Media zijn en blijven van harte welkom."

STER reclame