NOS NieuwsAangepast

Claim om PIP-borstimplantaten

Een Duits bedrijf dat de PIP-borstimplantaten goedkeurde, kan een flinke schadeclaim vanuit Nederland tegemoet zien. Een advocatenkantoor uit Amersfoort bereidt een rechtszaak voor. Het roept vrouwen die slachtoffer zijn geworden van de lekkende implantaten op om zich bij de zaak aan te sluiten.

In november vorig jaar werd het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland door een Franse rechtbank veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan zo'n 1700 Franse vrouwen. Ze kregen een voorschot toegekend van 3000 euro.

Er is een deskundige aangesteld die per geval beoordeelt of de vrouwen ook nog recht hebben op een hogere schadevergoeding. De rechtbank heeft verder bepaald dat patiënten buiten Frankrijk ook in aanmerking kunnen komen voor een schadevergoeding.

50.000 euro

Met die uitspraak in de hand wil SAP Advocaten een schadevergoeding eisen namens Nederlandse vrouwen. Tot nu toe hebben zo'n vijftig vrouwen zich bij het kantoor gemeld. De rechtszaak zal bij een Franse rechtbank worden gevoerd.

Advocaat Sander de Lang schat dat het smartengeld per vrouw tussen de 10.000 en 50.000 euro ligt. Volgens hem is de ernst van de complicaties heel verschillend. Zo zijn sommige borsten helemaal misvormd, maar er zijn ook borsten die tijdens hersteloperaties redelijk goed zijn gereconstrueerd.

Scheuren en lekken

Een paar jaar geleden werd duidelijk dat PIP-implantaten in de borst kunnen scheuren en gaan lekken. Veel vrouwen kregen daardoor pijnlijke ontstekingen en moesten de borstimplantaten laten weghalen.

De Franse fabrikant PIP ging failliet en moest zijn deuren in 2010 sluiten. Ook de Nederlandse importeur van de implantaten is inmiddels failliet. Daarom valt er bij die bedrijven volgens het advocatenkantoor niets meer te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl