NOS NieuwsAangepast

"Nederland beste voedselland"

In geen land ter wereld is de voedselvoorziening zo goed geregeld als in Nederland, vindt Oxfam Novib. De ontwikkelingsorganisatie legde de voedselgegevens van 125 landen naast elkaar en maakte een ranglijst, waarbij Nederland op de eerste plaats staat. Tsjaad is laatste op de ranglijst.

Oxfam Novib wil met de lijst laten zien hoe goed of slecht het internationaal met de voedselvoorziening is gesteld. Nederland doet het zo goed omdat voedsel hier relatief goedkoop, gevarieerd, gezond en van goede kwaliteit is. Op het onderdeel overgewicht scoort Nederland wel slecht. Bijna een op de vijf Nederlanders heeft overgewicht.

Top-10

Op Australië na (op de achtste plaats) staan in de top-10 alleen landen uit West-Europa. Na Nederland komen Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en België. De Verenigde Staten staan op de 21ste plaats. In de VS is het voedsel relatief het goedkoopst, maar obesitas en diabetes komen daar vaak voor.

In Tsjaad is het eten relatief zeer duur, met de hygiëne is het slecht gesteld en een op de drie kinderen heeft ondergewicht. De onderste 30 landen op de ranglijst liggen bijna allemaal in Afrika.

Biobrandstof

Oxam Novib zegt dat er genoeg eten is op de hele wereld om iedereen te voeden, maar dat toch ruim 800 miljoen mensen dagelijks hongerlijden. Dat komt volgens de organisatie doordat de landbouw in ontwikkelingslanden slecht is georganiseerd en door oneerlijke handelsakkoorden.

Ook klimaatverandering en de productie van biobrandstoffen zijn belangrijke oorzaken van honger, zegt Oxfam Novib: "Door biobrandstof worden gewassen van de eettafel naar de brandstoftank verplaatst".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl