Behalve Ikea waren ook de West-Duitse multinationals Aldi en Volkswagen betrokken bij dwangarbeid in de DDR. Dat meldt de Duitse omroep ARD op basis van nieuw onderzoek.

Volkswagen deed voor 1989 zaken met een Oost-Duits bedrijf dat onder meer mistlampen en bouten leverde. Het bedrijf liet de producten maken door gevangenen. Aldi nam volgens de onderzoekers panty's af van een bedrijf dat vrouwen uit een heropvoedingskamp in dienst had.

Een onderzoeksprogramma van de ARD confronteerde Aldi en Volkswagen met documenten van de Duitse overheidsinstantie die onderzoek doet naar het DDR-verleden. De bedrijven zeggen in een reactie dat ze geen weet hadden van dwangarbeid.

Ikea

Hoofdonderzoeker Jahn vindt dat Aldi en Volkswagen boter op hun hoofd hebben. "Je kon nooit weten onder welke omstandigheden producten in de DDR werden gemaakt", aldus Jahn bij de ARD. Hij zegt dat ook tientallen kleinere bedrijven producten verkochten die door gevangenen in de DDR waren gemaakt.

Vorig jaar werd al bekend dat Ikea in de jaren 80 onderdelen voor meubels liet maken door politieke gevangenen in de DDR. Het bedrijf erkende dat dat nooit had mogen gebeuren.

Bloed

Uit het onderzoek blijkt verder dat de DDR bloed van Oost-Duitsers verkocht aan het West-Duitse Rode Kruis. Gedetineerden van een gevangenis in Waldheim werden gedwongen om bloed af te staan. Dat kwam via een Zwitserse tussenhandelaar in Beieren terecht.

Het Rode Kruis spreekt van een betreurenswaardige situatie. "Uiteraard zouden we nu geen bloedzakken meer uit een dictatuur kopen", zegt een woordvoerder.

STER reclame