NOS NieuwsAangepast

Ophef over onderzoek schaliegas

Milieudefensie vindt het onverantwoord en onaanvaardbaar dat minister Kamp ingenieursbureau Arcadis onderzoek laat doen naar geschikte locaties om naar schaliegas te boren. Arcadis heeft belang bij de winning van schaliegas, dus laat je de slager zijn eigen vlees keuren, zegt campagneleider Geert Ritsema. "Dit is geen objectieve manier om de risico's voor milieu en omwonenden in kaart te brengen."

De milieuorganisatie wil dat er een onafhankelijk bureau wordt ingeschakeld, bijvoorbeeld een milieuonderzoeksbureau als het RIVM. Arcadis is een ingenieursbureau dat niet alleen adviseert, maar ook projecten exploiteert.

De minister maakte gisteren aan de Tweede Kamer bekend dat de keus op ingenieursbureau Arcadis was gevallen. Dat was overigens al uitgelekt. Arcadis was een van de bureaus die eerder een rapport uitbrachten over de winning van schaliegas.

Broddelwerk

"Dat rapport zegt dat de risico's beheersbaar zijn, maar het is afgebrand door de milieubeweging, waterleidingbedrijven en de commissie MER die de regering adviseert", zegt Ritsema. Ook provincies en gemeenten hadden zo hun twijfels over de rol van Arcadis.

"De risico's zijn niet voldoende in kaart gebracht, vooral de bovengrondse risico's en nu gaat Kamp doodleuk opnieuw een onderzoek starten, terwijl hij weet dat dit bureau broddelwerk heeft geleverd."

Ingrijpende gevolgen

Arcadis is in de VS betrokken bij grote schaliegasprojecten. "Daar zijn veel problemen, onder andere vervuiling van drinkwater, mensen met gezondheidsklachten en aardbevingen. De gevolgen zijn zeer ingrijpend," aldus Milieudefensie.

"Het is belangrijk om de gevolgen precies in kaart te brengen voor je in Nederland besluit ook te gaan boren naar schaliegas. Nu laat je een gasboer onderzoek naar gasboringen. Als je dan een bureau inzet waarvan je van tevoren weet dat het positief zal adviseren, ben je niet zorgvuldig bezig."

Erbovenop

De Tweede Kamer besluit waarschijnlijk eind dit jaar over het boren naar schaliegas. Milieudefensie roept de politiek op er bovenop te gaan zitten en nu al te kijken naar de opzet van de onderzoeken. Dan kan het proces nog worden bijgestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl