NOS NieuwsAangepast

Zonnecellen op Euroborg Groningen

Nog even en dan is FC Groningen de eerste voetbalclub in Nederland met een zonnecentrale op het dak van het stadion. Bovenop de Euroborg werden vanmiddag zo'n 500 zonnepanelen gemonteerd. Binnenkort komen er nog eens 600 bij. De panelen leveren straks 10 procent van de energiebehoefte van de voetbalclub.

Het stadion - waar zo'n 22.000 mensen in kunnen - is daarmee op weg om het meest duurzame stadion van Europa te worden.

Robbert Klaver, financieel directeur van de voetbalclub: "Onze clubkleuren zijn groen-wit, maar we willen ons ook groen gedragen. Stilstand is achteruitgang. Wij willen nieuwe, creatieve dingen neerzetten waar deze regio trots op kan zijn. Dit zonnige project sluit naadloos aan bij onze groene ambities." FC Groningen realiseert de plannen samen met de hoofdsponsor Essent.

Crowdfunding

Niet dat FC Groningen de zonnepanelen zelf betaalt. De club heeft de hulp ingeroepen van de supporters om zonnepanelen te kopen. "Heel veel mensen hebben dat inmiddels gedaan. Ze krijgen de komende 20 jaar een rendement van tussen de 2,5 en 4,5 procent op hun ingelegde geld", aldus Klaver.

In 2020 moet de Euroborg volledig energieneutraal zijn.

Arena

De Amsterdam Arena meldde vorige week dat er later dit jaar ook 4200 zonnepanelen op het Ajax-stadion komen. Ze komen op de niet-bewegende delen van het dak, zodat het dak ook in de toekomst gewoon dicht kan.

Klaver: "Het unieke van ons project is dat voetbalclub FC Groningen er zelf bij betrokken is. In Amsterdam, heb ik begrepen, is het puur het stadion en niet Ajax dat zich met de verduurzaming bezighoudt. Wij vinden het wel leuk om - wat dit betreft - boven Ajax te staan. Maar wat we vooral mooi vinden: onze collega's uit Zwolle zijn ook zeer positief over zonnepanelen op het dak. Uiteindelijk hopen wij dat alle stadions ons voorbeeld volgen en dat alle stadions straks zonne-energie opwekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl