NOS NieuwsAangepast

Kabinet: JSF wel kernwapentaak

De Joint Strike Fighter mag wel degelijk kernwapens aan boord hebben. Dat schrijven de ministers Hennis (Defensie) en Timmermans (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Een meerderheid van de Kamer steunde vorig jaar een motie van de SP, waarin stond dat de F-35-straaljager geen nucleaire taken mag hebben. Ook regeringspartij PvdA was daar voor.

Hennis en Timmermans schuiven de motie terzijde. Zij willen "zich niet op voorhand vastleggen op een standpunt zoals uitgesproken in de motie". Zij willen zich blijven inzetten voor nucleaire ontwapening, maar zeggen dat Nederland voorlopig in NAVO-verband nog een kernwapentaak heeft.

'Slappe reactie'

SP-Kamerlid Van Dijk spreekt van "een slappe reactie van het kabinet". "Nederland kan heel goed eenzijdig afzien van kernwapentaak." Hij voegt eraan toe dat hij zeker van PvdA-minister Timmermans, "bij uitstek strijder tegen kernwapens", meer had verwacht.

Eijsink van de PvdA noemt het positief dat het kabinet het gesprek over kernwapens in Europa wil voortzetten. "Als PvdA blijven wij de motie steunen. De regering heeft nog een aantal jaar voor de JSF er is en wij gaan ervan uit dat tegen die tijd kernwapens uit Nederland verwijderd zijn."

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat het 37 JSF's wil aanschaffen. Deze straaljagers moeten de verouderde F-16 vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl