Een partij afgekeurd Frans paardenvlees is door fraude met paardenpaspoorten toch op de Nederlandse markt terechtgekomen. Dat heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer geschreven.

De fraude werd vorige maand in Frankrijk ontdekt. Het gaat om 200 slachtpaarden die afkomstig waren van paardensportcentra, farmaceutische laboratoria en van particulieren. De 11.000 kilo vlees was afgekeurd, maar belandde via fraude met paardenpaspoorten toch bij vijf Nederlandse bedrijven.

Geen voorraad

Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit heeft geen van die bedrijven nog vlees van die partijen op voorraad. Er wordt geprobeerd waar mogelijk de producten nog uit de schappen te halen.

Volgens de Franse autoriteiten en de NVWA zijn de risico's voor de volksgezondheid vrijwel nihil.

Schandalen

Vorig jaar waren al meer schandalen met paardenvlees in Frankrijk. In maart bleek dat Franse rundvleesproducten stelselmatig met paardenvlees werden vermengd, in december werden in Frankrijk 21 mensen aangehouden die vlees verhandelden van paarden uit farmaceutische laboratoria. Dat bevat mogelijk medicamenten, zoals antibiotica.

STER reclame