NOS NieuwsAangepast

Kamervragen over apparatuur VS

De Kamer wil opheldering van de minister van Defensie over de Amerikaanse activiteiten in het Friese Burum. Daar is een groot satellietstation waar onder andere de NSO, een afluisterdienst van Defensie, zit.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft op het commerciële stuk in Burum eigen apparatuur staan. Die apparatuur is alleen toegankelijk voor Amerikaanse staatsburgers met speciale toegang. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Belangrijke schakel

De NSO valt onder het ministerie van Defensie en vergaart inlichtingen uit telecommunicatie voor de MIVD en de AIVD.

De andere helft van het terrein in Burum is van het internationale bedrijf Inmarsat. Op dit commerciële deel van het satellietgrondstation staat de apparatuur van de Amerikaanse Defensie.

Burum blijkt een belangrijke schakel in het Amerikaanse militaire netwerk te zijn. In een document op de website van de Amerikaanse overheidsdienst GSA staat: Het United States Government Network van Inmarsat verschilt van commerciële netwerken in ontwerp, gebruik en gebruikers.

Contracten

Het netwerk wordt exclusief beheerd door één Amerikaans bedrijf en enkel bediend door Amerikaanse staatsburgers met speciale toestemming. USGN-grondstations bevinden zich in Hawaï en Nederland.

Nieuwsuur heeft meerdere contracten gevonden tussen het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Amerikaanse bedrijven Viasat en Northrop. Via de contracten wordt opdracht gegeven voor upgrades van software voor de eigen apparatuur in Burum. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie bevestigt dit.

Volgens de regels

Via welk bedrijf de satellietdiensten in Burum precies verlopen is onduidelijk. Het Amerikaanse ministerie van Defensie en Inmarsat weigeren daar op in te gaan. Maar Inmarsat bevestigt wel dat de diensten aan vele overheden ter wereld worden aangeboden "en dat we werken binnen de juridische en regelstellende kaders van ieder land waar we actief zijn".

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie wil niet ingaan op vragen over de Amerikaanse apparatuur in Burum: Er staat geen Amerikaanse overheidsapparatuur op het grondstation van Defensie.

"Dat weet je dus niet"

PvdA, SP, D66, GroenLinks, de ChristenUnie, de Partij voor de Dieren en 50PLUS willen van minister Hennis van Defensie weten wat de Amerikanen precies doen met de apparatuur in Burum.

Ronald Van Raak van de SP vindt dat de Kamer moet weten wat daar gebeurt. "Het lijkt er in eerste instantie op dat het gebruikt wordt voor militaire inlichtingen, maar dat weet je dus niet. We hebben de afgelopen tijd gezien dat de Amerikanen elke mogelijkheid aangrijpen om te spioneren en ik wil wel van de Nederlandse regering, met name van minister Hennis van Defensie weten wat de Amerikanen uitspoken en wat onze betrokkenheid daarbij is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl