De penningmeester heeft 't gedaan

time icon Aangepast

Uit onderzoek blijkt dat vrijwilligers miljoenen stelen van de organisaties waarvoor zij werken. De afgelopen anderhalf jaar zijn er verschillende verduisteringszaken in het nieuws geweest. In de meeste gevallen is de penningmeester de dader. Een overzicht van de opvallendste diefstallen:

- Een penningmeester van de christelijke onderwijsvereniging IRIS in Kampen verduistert circa 2,8 miljoen euro uit de kas van de vereniging.

- Een bestuurslid van The Quality of Life Gala, dat geld inzamelt voor onderzoek naar kanker bij kinderen, heeft zo'n 600.000 euro achterovergedrukt.

- Begrafenisvereniging Helpt Elkander uit Denekamp mist zo'n 20.000 euro. Vermoedelijk is de penningmeester, tevens gemeenteraadslid van een lokale partij, ermee vandoor gegaan.

- PvdA-gemeenteraadslid Bert van der Roest uit Utrecht heeft geld verduisterd van de lokale daklozenkrant. Om welk bedrag het precies gaat is onduidelijk maar Van der Roest betaalt eind oktober 2013 14.000 euro terug.

- De penningmeester van twee kerken in Maastricht heeft 110.000 euro uit de kas gestolen. Toen de kerken in de wijken Malberg en Pottenberg aanmaningen bleven krijgen, bleken de rekeningen leeg.

- PvdA-fractielid en kasbeheerder Ramón Smits Álvarez steelt ruim 64.000 euro van de stichting PvdA Amersfoort Aktief. Hij verdween na de diefstal en pleegde op 21 oktober vorig jaar zelfmoord in Spanje.

- De penningmeester van een scoutingvereniging uit Deventer krijgt een werkstraf van 150 uur voor het achteroverdrukken van ruim 200.000 euro. Van het geld kocht hij dure auto's, boekte hij verre vakanties en liet hij zijn huis verbouwen.

- Een gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Steenwijk ontdekt dat er ruim 160.000 euro mist uit de kas. De kerkeraad doet aangifte tegen een oud-penningmeester, die zijn daad bekent.

STER Reclame