NOS NieuwsAangepast

Betalen voor cel is niet uniek

Nederland is niet het eerste Europese land waar gevangenen een bijdrage moeten betalen voor het verblijf in de cel. In Duitsland en Denemarken gebeurt dat al.

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) wil dat gedetineerden 16 euro per dag bijdragen, met een maximum van twee jaar.

Volgens de Bond van Wetsovertreders (BWO) hebben ook Spanje en België geprobeerd een bijdrage te heffen, maar dat bleek juridisch niet haalbaar. "Ik moet nog zien dat Nederland dit wel voor elkaar krijgt", zegt voorzitter Pieter Vleeming.

Schuld

Vleeming verwacht dat de rechter in Nederland de maatregel zal tegenhouden. "En anders wordt het wel afgewezen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens."

De BWO vindt het plan in strijd met Europese regels, omdat die bepalen dat verblijf en medische kosten van gedetineerden voor rekening van de overheid komen.

De maatregel is slecht voor de veiligheid, zegt Vleeming. "Gedetineerden verdienen een schamel loontje, waarmee ze de bijdrage niet kunnen betalen. Ze zullen dan ook met een schuld de gevangenis verlaten, wat de kans groter maakt dat de daders weer in oude fouten vervallen."

Griffiekosten

Ook wil het kabinet dat veroordeelde daders meebetalen aan andere kosten die justitie moet maken, zoals vervolging en berechting. Dit is al de praktijk in een groot aantal Europese landen, namelijk Frankrijk, Duitsland, Engeland, Wales, Italië, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Niet in alle landen worden dezelfde kosten in rekening gebracht. Zo gaat het in Frankrijk alleen om griffiekosten, in andere landen worden bijdragen gevraagd voor de kosten van opsporing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl