NOS NieuwsAangepast

CDA wil uitleg premier over Sotsji

Het CDA wil dat premier Rutte uitlegt of de keuze voor de Nederlandse delegatie voor de Winterspelen in Sotsji te maken had met de gevangenschap van de Nederlandse activisten van Greenpeace in Rusland. Volgens NRC Handelsblad hoopte Rutte op soepelheid in de Greenpeace-zaak door een hoge delegatie te sturen. Hij zou dat al in oktober, toen de activisten nog vastzaten, aan de Russische president Poetin hebben toegezegd.

Opheldering

Kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA is zeer verbaasd en wil opheldering van de premier. "We willen weten of er een geheime deal was en of er in internationaal verband nog meer is toegezegd."

PvdA

PvdA-leider Samsom zei gisteren dat hij premier Rutte niet naar de Olympische Winterspelen in Sotsji zou hebben gestuurd, als hij erover had moeten beslissen. Samsom zei in Nieuwsuur dat hij een delegatie met de koning en de minister van Sport voldoende had gevonden.

Het kabinet ontkent dat de Greenpeace-zaak een rol heeft gespeeld bij de samenstelling van de Nederlandse delegatie naar Sotsji.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl