Michail Kalasjnikov, de uitvinder van het AK-47-machinegeweer, had berouw over zijn uitvinding. Dat blijkt uit een brief die in het bezit is van de Russische krant Izvestia.

Eind december overleed Kalasjnikov op 94-jarige leeftijd. In mei 2012 schreef hij de brief aan de patriarch van de Russisch-Orthodoxe kerk.

Psychische pijn

In de lange en emotionele brief staat onder meer dat Kalasjnikov bang was dat hij persoonlijk verantwoordelijk was voor alle doden die er door zijn uitvinding waren gevallen.

Ook vertelt hij dat hij leed onder psychische pijn, vanwege de moordmachine die hij had bedacht. Hij schrijft ook dat hij voor het eerst naar de kerk ging toen hij 91 was. Enige tijd later heeft hij zich laten dopen.

Priester

De brief is opvallend, omdat Kalasjnikov tijdens zijn leven volhield dat hij slechts de uitvinder van het wapen was. Izvestia citeert zijn dochter, die zegt dat een priester haar vader heeft geholpen bij het schrijven van de brief.

De Russisch-orthodoxe kerk zegt dat de leiding van de kerk een antwoord heeft geschreven. Dat zou erop neerkomen dat als de wapens zijn gebruikt om het vaderland te beschermen, de kerk "zowel de uitvinder als de soldaten steunt".

STER reclame