Honkballer Alex Rodriguez is verder in het nauw geraakt in het dopingschandaal rond de Biogenesis-kliniek. Directeur Anthony Bosch van de kliniek deed in het televisieprogramma 60 Minutes een boekje open over de rol van Rodriguez.

'A-Rod' wordt gezien als een van de beste honkballers aller tijden en is sowieso de bestbetaalde. Afgelopen weekend werd de ster van de New York Yankees in hoger beroep voor 162 wedstrijden geschorst, waardoor hij het volledige seizoen 2014 van de Major League Baseball mist. Rodriguez staat op een lijst van klanten van de omstreden kliniek in Florida en zou het onderzoek naar de zaak hebben gedwarsboomd. Rodriguez ontkent alles en heeft inmiddels aangekondigd naar de burgerrechter te stappen.

Maar weinig mensen geloven hem nog. Twaalf andere honkballers in de Biogenesis-zaak hebben hun straffen wel geaccepteerd. Bovendien heeft de 38-jarige Rodriguez al eens toegegeven dat hij tussen 2001 en 2003 verboden middelen heeft gebruikt in zijn tijd bij Texas Rangers.

Bang voor naalden

Afgelopen nacht gaf Anthony Bosch, de oprichter van de inmiddels opgeheven Biogenesis-kliniek, een interview aan het CBS-programma 60 Minutes. De details die Bosch daarin over Rodriguez prijsgaf, liegen er niet om.

Volgens Bosch, die de honkballer in 2010 voor het eerst zou hebben gesproken, betaalde Rodriguez hem 12.000 dollar per maand voor de prestatiebevorderende middelen, waaronder testosteron en groeihormonen. De voormalige directeur zegt dat hij Rodriguez soms hoogstpersoonlijk injecteerde, omdat de honkballer "bang was voor naalden".

Rodriguez was zeer betrokken bij het dopingprogramma, vertelde Bosch: "Alex wilde alles weten. Hij bestudeerde de producten en de doseringen, omdat hij vastbesloten was zijn doelen te bereiken." Het belangrijkste doel van Rodriguez was volgens Bosch het slaan van 800 homeruns, wat een unicum zou zijn in de Major League. Rodriguez staat nu vijfde op de ranglijst aller tijden met 654 homeruns.

Doodsbedreigingen

Nadat de betrokkenheid van Rodriguez bij het dopingprogramma in de publiciteit was gekomen, kreeg Bosch volgens eigen zeggen zwijggeld aangeboden van 25.000 dollar per maand. Toen hij daar niet op in ging, zou hij zelfs met de dood zijn bedreigd door 'mensen rond Rodriguez'.

Bosch werd als oprichter en directeur van de Biogenesis-kliniek zelf ook aangeklaagd, maar sloot in mei vorig jaar een deal met de MLB-onderzoekers: in ruil voor zijn medewerking werd zijn naam van de aanklacht geschrapt.

De advocaat van Rodriguez heeft de nieuwe beschuldigingen in een reactie tegengesproken en heeft vraagtekens gezet bij de geloofwaardigheid van Bosch.

Megacontract

New York Yankees volgt alle ontwikkelingen uiteraard met grote belangstelling. Rodriguez tekende in 2007 een contract van tien jaar bij de club, waarmee hij in totaal 275 miljoen dollar zou verdienen. Daar zou nog eens 30 miljoen bovenop komen bij een verbetering van het homerun-record van Barry Bonds (762).

Dit seizoen hoeven de Yankees de geschorste ster niet te betalen. En dat komt goed uit, want die 27,5 miljoen dollar salaris kunnen nu worden besteed aan een eventuele vervanger. De kans dat Rodriguez volgend seizoen weer terugkeert in New York, lijkt klein. Vermoedelijk zullen de Yankees zijn contract willen afkopen. Zal er dan nog een club zijn die hem wil aantrekken of dreigt een vervroegd pensioen voor de in ongenade gevallen ster?

STER reclame