NOS NieuwsAangepast

Boeing landt op verkeerde vliegveld

Een piloot van Southwest Airlines heeft per ongeluk een Boeing 737 met 124 passagiers aan boord op het verkeerde vliegveld aan de grond gezet.

Het toestel had moeten landen op Branson Airport in de Amerikaanse staat Missouri, maar kwam terecht op een veel kleiner vliegveld dat 14 kilometer noordelijker ligt. Het kwam daar op enkele tientallen meters van een afgrond tot stilstand.

Het kleine vliegveld wordt door piloten van sportvliegtuigjes gebruikt. De landingsbaan is ongeveer de helft korter dan die van Branson Airport.

Afgrond

Volgens passagiers moest de Boeing vol in de remmen bij de landing. "Het was goed dat we de veiligheidsgordel om hadden", zegt een van hen. Kort daarna deelde de piloot mee dat ze op het verkeerde vliegveld stonden.

Een andere passagier vertelt dat veel mensen vooral schrokken toen ze buiten het vliegtuig zagen dat ze vlak voor een afgrond tot stilstand waren gekomen. Als het vliegtuig iets minder hard had geremd, was het meters naar beneden gevallen.

Bus

Bij het incident is niemand gewond geraakt. De passagiers zijn per bus alsnog naar Branson Airport gebracht.

Waardoor de piloot naar het verkeerde vliegveld vloog, is niet bekendgemaakt door Southwest Airlines.

Transportvliegtuig

Eind vorig jaar gebeurde was er een vergelijkbaar voorval met een Boeing 747 Dreamlifter. In plaats van te landen op een militaire basis, werd het grote transporttoestel per vergissing op een regionaal vliegveldje aan de grond gezet.

Er werd toen gevreesd dat de Dreamlifter niet meer weg zou raken, omdat de startbaan te kort was voor het toestel. Maar speciaal ingevlogen piloten waagden het erop en konden probleemloos opstijgen.

Dat probleem is er nu niet in het geval van de 737. Volgens een woordvoerder van Southwest Airlines kan het vliegtuig gewoon weer opstijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl