Samsom: zonder Rutte naar Sotsji

tijd van publicatie Aangepast

PvdA-leider Samsom had premier Rutte niet naar de Olympische Winterspelen in Sotsji gestuurd, als hij erover had moeten beslissen. Samsom zei in Nieuwsuur dat hij een delegatie met de koning en de minister van Sport voldoende had gevonden.

Koning Willem-Alexander hoort als oud-IOC-lid in de delegatie thuis, aldus de PvdA-voorman. En de minister van Sport moet in Sotsji de Nederlandse deelnemers een hart onder de riem steken.

"Alles op alles zetten"

Maar de aanwezigheid van premier Rutte is niet noodzakelijk, meent hij. Nu Rutte tóch gaat, moet hij "alles op alles zetten om te laten zien waar Nederland staat" als het gaat om de schending van mensenrechten in Rusland, zegt Samsom.

Het besluit van premier Rutte om een zware delegatie naar Sotsji te sturen, kreeg de afgelopen dagen veel kritiek. Een aantal andere landen stuurt lagergeplaatste vertegenwoordigers uit onvrede over de homowetgeving en de aanwezigheid van politieke gevangenen in Rusland.

Samsom zegt niet met premier Rutte te hebben gesproken over de samenstelling van de delegatie. Hij gaat ook niet proberen de premier op andere gedachten te brengen.

STER Reclame