NOS NieuwsAangepast

Gemeenten: andere vuurwerkregels

Door Henrik-Willem Hofs en Hugo van der Parre

Meer dan 80 procent van de Nederlandse gemeenten is voor het aanpassen van de vuurwerkregels. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS onder bijna de helft van alle gemeenten. Een verbod op vuurwerk gaat de meesten te ver, maar er moet wel iets veranderen.

193 gemeenten van klein tot groot hebben antwoord gegeven op onze vraag wat zij zouden willen veranderen. Daarbij konden ze meer mogelijkheden tegelijk noemen.

Vuurwerkvrije gebieden

Slechts 19 procent van de respondenten vindt dat alles bij het oude moet blijven, de overige gemeenten willen aanscherping van de regels of meer vrijheid om zelf het beleid rond Oud en Nieuw te bepalen.

De meeste steun (58 procent) is er om zwaar vuurwerk in Europees verband aan te pakken. Maar ook een voorstel voor hogere straffen voor handel in en bezit van illegaal vuurwerk krijgt ruime steun (46 procent). Een op de drie gemeenten ziet veel in het instellen van vuurwerkvrije gebieden. Dit zijn de uitkomsten van onze rondgang:

Europees verbod op zwaar vuurwerk 58% Hogere straffen voor illegaal vuurwerk 46% Instellen van vuurwerkvrije zones 33% Meer politie-inzet tegen illegaal vuurwerk 32% Beperking van de afsteekperiode 25% Alles bij het oude houden 19% Organiseren van centraal vuurwerkevenement 18% Verlaging van hoeveelheid die je mag hebben 16% Algeheel verbod op consumentenvuurwerk 8%

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam pleit namens de vier grote steden voor meer beleidsvrijheid. De G4 wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om zelf de locaties en tijdstippen te bepalen waarop het verkopen en afsteken van consumentenvuurwerk is toegestaan.

Schade

De schade tijdens de jaarwisseling door vuurwerk loopt flink uiteen. Een grote stad als Rotterdam meldt dat voor 376.000 euro aan gemeentelijke eigendommen is vernield. Aan de andere kant rapporteren acht gemeenten dat ze de jaarwisseling geheel zonder kleerscheuren zijn doorgekomen.

Als we de grote steden buiten beschouwing laten, is de gemiddelde schade 8750 euro per gemeente. Voor het grootste deel gaat het om vernielde containers, verkeersborden en straatmeubilair. Overigens zeggen de meeste gemeenten (45 procent) dat het dit jaar minder erg was dan vorig jaar. 28 procent meldt juist meer schade; 27 procent zegt dat het gelijk is aan vorig jaar.

Bedreigingen

Tenslotte hebben we de gemeenten ook gevraagd of zich vervelende incidenten hebben voorgedaan rond hulpverleners als politie en brandweer. Slechts vijf gemeenten (3 procent) hebben daar mee te maken gehad.

Kaart

Hoe hoog was de schade door vuurwerk afgelopen Nieuwjaar? En wat wil de gemeente graag veranderd zien voor het komend jaar? Wat gebeurde er in uw gemeente? Bekijk het op onze kaart.

Groen = sommige of geen veranderingenRood = verbod op consumentenvuurwerkBlauw = forse beperking afsteektijden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl