NOS SchaatsenAangepast

Blokhuijsen Europees kampioen

Jan Blokhuijsen is na een zege op de 10.000 meter Europees kampioen allround geworden. Hij begon in Hamar met 5,12 seconde achterstand op Koen Verweij aan de slotafstand, maar maakte dat in een spannend rechtstreeks duel goed. Blokhuijsen won in 13.07,22, terwijl Verweij in 13.13,45 tweede werd.

Verweij gaf voor de rit al aan dat hij de schade beperkt wilde houden en voor de titel ging. Die belofte kwam hij na. Hij bleef lang binnen de marge van vijf seconden achterstand op Blokhuijsen en had in de laatste rondes zelfs nog een versnelling in huis.

"Fantastisch", aldus Blokhuijsen na afloop. "De race was spannender dan gedacht, maar dat bewijst hoe mooi allrounden is."

Brons Swings en Bøkko

Achter de twee Nederlanders legde de Belg Bart Swings (13.17,41) beslag op de derde plaats en werd de Noor Sverre Lunde Pedersen (13.20,50) vierde voor zijn landgenoot Håvard Bøkko (13.22,09). Renz Rotteveel (13.26,75) en Douwe de Vries (13.28,99) eindigden als zesde en zevende.

In het algemeen klassement pakte Bøkko het brons en werd Swings vierde. Pedersen bleef als nummer vijf Rotteveel en De Vries voor. De achtste plaats was voor de Pool Jan Szymanski.

Vijftiende Nederlandse kampioen

Blokhuijsen werd de vijftiende Nederlandse Europees kampioen allround bij de mannen. Alleen Noorwegen heeft meer kampioenen (23). De afgelopen drie edities werd Blokhuijsen tweede, waarvan de laatste twee jaar achter zesvoudig kampioen Sven Kramer. Laatstgenoemde liet in Hamar verstek gaan.

"Er ontbreekt natuurlijk iemand, maar het is een heel mooi toernooi geweest", zei de nieuwe kampioen. "Ik ben blij dat ik deze op mijn erelijst kan bijschrijven. Allrounden is fantastisch mooi. Het is heel mooi om in een olympisch jaar de allroundtitel te pakken. Ik heb het gevoel dat ik hier sterker van word."

"Jan de beste"

"Ik probeerde het wel, maar het was niet goed genoeg", zei Verweij. "Vooral als je zo lang geen 10 kilometer hebt gereden, is het lastig de race in te delen. Maar ik moet tevreden zijn. Ik heb een moeilijke week gehad met een verkoudheid en het overlijden van Sjoerd (Huisman, red.)."

"Toch was ik liever vierde geworden dan zo tweede", vervolgde de nummer twee. "Ik heb het laten liggen op de 5.000 meter. Die liep voor geen meter. Vandaag had ik een goede dag, gisteren was minder. Jan heeft hier terecht gewonnen. Hij heeft laten zien dat hij de beste is. Het is even zuur, maar we nemen de mooie races mee naar de volgende wedstrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl