NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Sotsji: 5 terreurverdachten vast

De Russische autoriteiten hebben in de aanloop naar de Olympische Winterspelen vijf leden van een verboden organisatie aangehouden. De arrestaties werden verricht in Naltsjik, zo'n 300 kilometer van Sotsji, waar volgende maand het sportfeest wordt gehouden.

Wie de verdachten zijn en tot welke organisatie ze behoren, is niet bekendgemaakt. De vijf zouden afkomstig zijn uit de Noord-Kaukasus, waar verschillende islamitische terreurgroepen hun thuisbasis hebben.

De verdachten zouden granaten, munitie en zelfgemaakte bommen met schroot in hun bezit hebben gehad.

Aanslagen

Rusland heeft uit angst voor aanslagen de bewaking rond Sotsji enorm opgeschroefd. Meer dan 30.000 politiemensen en militairen zijn in en rond de stad al in staat van paraatheid gebracht.

Eind december vielen in Volgograd 34 doden bij twee zelfmoordaanslagen. Die worden toegeschreven aan de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov. Die heeft al eerder aanslagen gepleegd in Rusland, onder meer op de metro in Moskou in 2010 en op het vliegveld van de Russische hoofdstad een jaar later.

Oemarov werd ook in verband gebracht met de bloedige gijzeling op een school in Beslan in 2004, waarbij 380 doden vielen. Die bleek later het werk te zijn van de Tsjetsjeense extremist Sjamil Basajev. Hij werd in 2006 gedood door Russische troepen.

Bin Laden

Oemarov kreeg vanwege zijn rol bij terreuracties de bijnaam 'Russische Bin Laden'. Afgelopen zomer kondigde hij aan dat hij alles zal doen om te voorkomen dat de Spelen in Sotsji door kunnen gaan. Hij claimt het gebied aan de Zwarte Zee, omdat daar zijn islamitische voorouders begraven liggen.

STER reclame