NOS NieuwsAangepast

Asscher denkt over hoger beroep

"Ik denk dat ik in hoger beroep ga", zei minister Asscher na het besluit van de rechter over de toepassing van het woonlandbeginsel. Vanochtend bepaalde de Amsterdamse rechtbank dat de verlaging van de kinderbijslag voor kinderen die in Marokko en Egypte wonen, onrechtmatig is.

Sinds vorig jaar wordt de hoogte van de kinderbijslag voor gezinnen met kinderen buiten de EU aangepast aan de kosten van levensonderhoud in het betreffende land.

"Heel redelijk"

"Ik vind het jammer en een beetje vreemd", zei de minister van Sociale Zaken zaterdag. "Het beginsel is heel redelijk. Je krijgt namelijk kinderbijslag om je te ondersteunen in een dure periode met jonge kinderen. Alleen is het levensonderhoud in sommige landen veel goedkoper dan in Nederland. Het woonlandbeginsel houdt daar rekening mee."

Asscher zegt dat zonder het woonlandbeginsel, ouders met kinderen in landen waar het goedkoper is juist een voordeel hebben.

Kosten

De minister gaat de uitspraak nog wel zorgvuldig bestuderen voordat hij definitief in hoger beroep gaat.

Het is niet voor het eerst dat het kabinet een juridische nederlaag lijdt met betrekking tot het woonlandbeginsel. Afgelopen zomer bepaalde de rechter dat weduwen in het buitenland met een Nederlands nabestaandenpensioen, niet op hun uitkering mogen worden gekort.

Als de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank blijft staan, kost dat de staat volgens Asscher 6 miljoen euro. De kosten kunnen wel hoger uitvallen, zegt de minister. "We passen het beginsel ook toe op de zorgverzekering en andere uitkeringen. De risico's die het met zich meebrengt zijn groter. Dan gaat het om tientallen miljoenen euro's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl