De Franse cabaretier Dieudonné past zijn show Le Mur aan. Dat zei hij tijdens een persconferentie vandaag.

Binnen en buiten Frankrijk was er grote ophef over de show, die antisemitisch en beledigend voor slachtoffers van de Holocaust zou zijn.

Verbod

Op een persconferentie zei de cabaretier dat hij zich wil houden aan de wet. De aangepaste show zal geen anti-Joodse uitlatingen meer bevatten en gaat ook anders heten.

De afgelopen week zou de tournee van Dieudonné in Nantes beginnen. Nadat meerdere burgemeesters aangaven dat de cabaretier niet welkom was vroeg de Franse regering bij de rechter om een verbod. De rechtbank in Parijs beschouwde een verbod als een ernstige aanval op de vrijheid van meningsuiting en oordeelde dat de show door kon gaan.

Daarop ging de minister van Binnenlandse Zaken, Valls, in hoger beroep. Op het allerlaatste moment haalde de hoogste rechter een streep door de uitspraak van de rechter in Parijs.

Andere voorstelling

De komiek mocht ook niet in Tours, Bordeaux en Orléans optreden.Vandaag werd bekend dat zijn shows in Parijs vandaag, zondag en maandag ook niet door zouden gaan. Zijn advocaten lieten toen al doorschemeren dat Dieudonné met een andere voorstelling wilde optreden.

Dieudonné kwam eerder al internationaal in het nieuws door zijn armgebaar, de quenelle, die door minister Valls van Binnenlandse Zaken werd omschreven als een omgekeerde Hitlergroet.

STER reclame