Het Nederlandse kabinet noemt Ariel Sharon "een man die zijn leven in dienst stelde van de veiligheid van Israël, als militair en politicus".

"Hij was omstreden, maar heeft ook moedige stappen gezet richting vrede in de regio", laat minister Timmermans weten. "Israël verliest in hem een staatsman."

Timmermans wenst Sharons nabestaanden en de Israëlische bevolking "sterkte met het verwerken van dit verlies".

Held

PVV-leider Wilders reageerde op Twitter ook onmiddellijk op de dood van Sharon. Hij noemt hem een "held en uitmuntend generaal en politicus".

Wilders schrijft: "Heb hem vaak mogen ontmoeten. Gecondoleerd Israël en familie."

Vertrouwen

Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), betreurt het dat Sharon niet langer een rol heeft kunnen spelen in de Israëlische politiek.

"Ik denk dat hij zonder hersenbloeding een grote rol had kunnen spelen in het vredesproces, omdat hij veel vertrouwen kreeg van rechts. Het proces had dan verder kunnen zijn."

De voorganger van Voet, Ronny Naftaniël, vindt dat Israël een groot politicus heeft verloren. Hij was een groot strijder voor de veiligheid van Israël en een strateeg, maar ook een keiharde man, zei Naftaniël in zijn reactie. "Sharon zag later in zijn carrière in dat het onmogelijk was om de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever te houden en dat was van grote betekenis."

Onder Sharons leiding werden in 2005 ondanks veel protesten van kolonisten, de nederzettingen in de Gazastrook ontruimd.

"Ik heb hem persoonlijk ontmoet. Hij was een schrandere man die ook de indruk gaf dat hij goed naar je luisterde. Maar hij staat er ook om bekend dat hij dat eigenlijk niet deed."

STER reclame