Oud-premier Sharon (85) overleden

Aangepast

De voormalige Israƫlische premier Sharon is aan het begin van de middag op 85-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Tel Aviv overleden. Hij lag acht jaar in coma en een paar dagen geleden verslechterde plotseling zijn toestand.

Volgens het ziekenhuis is Sharon vredig heengegaan. Dat gebeurde in aanwezigheid van zijn familie. Zijn twee zonen waren al sinds 1 januari bij hem, omdat zijn toestand toen al achteruit ging.

Boerderij

Sharon wordt morgen opgebaard in de Knesset, het Israƫlische parlement. Naar verwachting krijgt de overleden oud-premier morgen of overmorgen een militaire begrafenis.

In het verleden heeft Sharon aangegeven dat hij niet wil worden begraven op de Herzlberg in Jeruzalem. Dat is de nationale begraafplaats waar alle presidenten en premiers worden begraven.

Sharon wilde begraven worden op zijn boerderij in het zuiden van de Negev-woestijn. Daar ligt ook zijn vrouw begraven.

Hersenbloeding

Sharon raakte in januari 2006 in coma na een zware hersenbloeding. Het was zijn tweede hersenbloeding in 2,5 week tijd. Hij is sindsdien nooit meer bij bewustzijn geweest. Volgens de artsen heeft de oud-premier veel complicaties doorstaan.

Sharon kreeg de twee hersenbloedingen op het moment dat zijn nieuwe partij Kadima in de peilingen op 40 zetels stond. Opiniepeilers verwachtten daarom een politieke aardverschuiving. Hij kon niet genieten van zijn groeiende aanhang.

STER Reclame